Kuskus z kalafiora
Składniki:
- pół dużego kalafiora
- cały pęczek pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka mielonego lnu złotego
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 filiżanka orzechów nerkowca
- pół filiżanki suszonej żurawiny
- pół filiżanki rodzynek
- sól
Przygotowanie:
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200 stopni. Następnie przygotowujemy kalafiora - dokładnie myjemy go zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Wykladamy papier do pieczenia na blasze. Układamy kawałki kalawiora równomiernie na blasze i pieczemy przez około 15 minut. Obracamy kawałki co 5 minut i uważnie obserwujemy czy się nie przypalają. Drobno kroimu pietruszkę i orzechy nerkowca. Kiedy kalafior jest gotowy, wyjmujemy go z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Ucieramy każdy kawałek kalafiora i wszystko umieszczamy w misce. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i orzechy nerkowca, olej rzepakowy, suszoną żurawinę i rodzynki, kardamon i słodką czerwoną paprykę. Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy soli do smaku. Kuskus dekorujemy pietruszką.
Smacznego!
Weronika BlueSugarCube
Komentarze
Prześlij komentarz