Faszerowane bakłażany
Faszerowane bakłażany
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 1 kiełbasa z indyka
- 4 ząbki czosnku
- świeży rozmaryn
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Oba bakłażany należy przekroić na pół i usunąć miąższ, który wykorzystamy później. Następnie środki bakłażanów smarujemy oliwą z oliwek i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, również posmarowanym oliwą. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku. Cebulę, paprykę, pomidora, kiełbasę oraz miąższ bakłażana kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy w całość, przyprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Następnie mieszankę umieszczamy w połówkach bakłażanów. Na wierzchu kładziemy kilka gałązek rozmarynu. Pieczemy przez ok. 20-30 minut (w zależności od piekarnika) w 200 stopniach.
Smacznego!
Weronika BlueSugarCube
nie wiem jak to smakuje ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń