#całytencukier #cukier

Cały Ten Cukier

6/08/2016Weronika BlueSugarCube



Cukier może być fajny...kiedy go nie jemy! Badania udowodniły, że biały cukier uzależnia gorzej niż kokaina! Nie świadczy to o nim zbyt dobrze...Nasz organizm jest bardzo wrażliwy na działanie cukru - spadki i wzrosty poziomu glukozy we krwi dotyczą już nie tylko osób z cukrzycą. Wszystko przez ogromne ilości cukru dodawane do produktów spożywczych...


"Już jedna puszka słodzonego napoju dziennie zwiększa u Ciebie ryzyko zachorowania na cukrzycę o 22%"  

European Diabetes Journal
 
Niedawno dzięki Wydawnictwie Varsovia miałam możliwość zapoznać się z książką Cały Ten Cukier (That Sugar Book). Aby dopełnić moją recenzję postanowiłam również obejrzeć film Cały Ten Cukier (That Sugar Film). 


Damon Gameau

To australijski reżyser, który jest jednocześnie pomysłodawcą i bohaterem filmu oraz autorem książki. Zdrowo się odżywia, a w jego diecie nie ma cukru od kilku lat. Twórca (z pomocą ekspertów) postanowił przeprowadzić na sobie eksperyment - codziennie przez 60 dni spożywał 40 łyżeczek cukru w pokarmach by pokazać co dzieje się w organizmie człowieka przy takich dawkach. Jednak Damon nie sięgał po słodycze, fast foody czy napoje typu soda. Spożywał jedynie pozornie (jak to przedstawiają koncerny) "zdrową" żywność taką jak batoniki zbożowe, soki owocowe czy jogurty. Mimo, że przyjmował tyle samo kalorii co wcześniej (2300 kcal), to jego stan zdrowia znacznie się pogorszył. Nie wszystko jest takie jak się wydaje...


Książka jest pełna graficznych wykresów, zabawnych kolaży i zdjęć, które urozmaicają czytanie oraz pozwalają lepiej zrozumieć bardziej skomplikowane treści. W trakcie lektury poznajemy procesy, które zachodzą w naszym ciele (bardzo się ucieszyłam z prawidłowo opisanej roli insuliny), przedstawione także w kontekście ewolucyjnym oraz przerażającą prawdę o tym jak cukier wpływa na nasz mózg i jakie spustoszenie czyni w wielu organach. Choroby układu krążenia, nowotwory czy cukrzyca typu 2 to tylko niektóre jego dzieła.

  
Również sekrety branży spożywczej i wielkich koncernów stoją przed nami otworem! - dowiadujemy się pod jakimi nazwami i w jakich produktach ukrywa się cukier (w tym jak czytać etykiety!) oraz jak producenci skutecznie potrafią nas omamić. W "świętej trójcy" przemysłu spożywczego, czyli cukier - sól - tłuszcz, cukier jest najważniejszy i jest broniony na wszystkie możliwe sposoby...


Ważną kwestią jaka jest poruszana w książce i filmie jest wpływ fruktozy na nasz organizm, która w nadmiernych ilościach praktycznie niszczy naszą wątrobę. Im więcej jemy przetworzonej żywności, tym więcej fruktozy dostarczamy naszemu ciału (ta w owockach jest dobra, ponieważ z pomocą nadchodzi występujący w nich błonnik). Oprócz samej fruktozy, w książce omówione są wszystkie rodzaje cukru - zarówno te występujące w przyrodzie jak i te przetworzone.



W drugiej połowie książki są porady jak pozbyć się cukru z diety, jakie produkty wybierać i jakich unikać oraz kilka inspirujących przepisów na zdrowe dania i przekąski...oczywiście bez dodatku cukru :)



Film jest również wciągający i bardzo dobrze uzupełniają się z książką w jedną całość (część informacji jest powtórzona). Szczególnie spodobał mi się sposób montażu np. wypowiadający się specjaliści pojawiają się na etykietach produktów. Wolę więcej nie mówić, by nie spoilerować ;)



Mam nadzieję, że Was zaciekawiłam :)



Weronika BlueSugarCube 

You Might Also Like

1 komentarze | comments

  1. Nie miałem pojęcia, że picie napojów słodzonych może kiedyś spowodować występowanie cukrzycy. Myślę, że to głównie ta choroba występuje na bazie materiału genetycznego. Bardzo fajna strona o cukrzycy. Znalazłem tu bardzo ciekawe informacje o tej chorobie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Napisz do mnie | Write me