Musztardowy indyk z zieloną soczewicą i marchewkowym purée
Musztardowy indyk z zieloną soczewicą i marchewkowym purée
Składniki:
- polędwiczki z indyka
- musztarda francuska
- świeży rozmaryn
- sól i pieprz
- zielona soczewica
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 główka czosnku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowywania zielonej ciecierzycy dzień wcześniej - moczymy ją w zimnej wodzie przez noc. Polędwiczki z indyka przyprawiamy solą oraz pieprzem i marynujemy w musztardzie dijon również przez całą noc. Następnego dnia gotujemy soczewicę według instrukcji na opakowaniu, a indyka w musztardzie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek - na wierzchu kładziemy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Pieczemy go przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. W międzyczasie obieramy i gotujemy marchewkę i pietruszkę z odrobiną soli do miękkości. Czosnek obieramy z łupinek i pakujemy w folię aluminiową również ze szczyptą soli. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 10-15 minut (do miękkości). Umieszczamy wszystkie warzywa w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Weronika BlueSugarCube
fajny przepis :) nie dość że nie podniesie cukru to jeszcze pomoże zrzucić pare kg :)
OdpowiedzUsuń