Krem z soczewicy


Krem z soczewicy

Składniki:

- zielona soczewica
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- główka czosnku
- chleb orkiszowy
- pęczek zielonej pietruszki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- sos sojowy

Przygotowanie:


Soczewicę dzień wcześniej wkładamy do miski z wodą i namaczamy przez noc. Następnego dnia gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Marchewki i pietruszkę obieramy i gotujemy ze szczyptą soli do miękkości. Czosnek obieramy z łupinek i pakujemy w folię aluminiową z odrobiną soli. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 10-15 minut (do miękkości). Do wywaru warzywnego (gdzie gotują się marchewki i pietruszka) dodajemy ugotowaną ciecierzycę i jeszcze przez chwilę razem gotujemy. Dodajemy upieczony czosnek i posiekaną pietruszkę. Następnie wszystko umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kromkę chleba obsmażamy z dwóch stron na oliwie z oliwek i podajemy do zupy. Polecam doprawiać krem sosem sojowym - przepyszne!


Smacznego!

Weronika BlueSugarCube

Komentarze

Popularne posty