Korzystam z systemu DBLG1 w połączeniu z CGM Dexcom G6 i pompą Accu-Chek Insight już prawie 2 miesiące! 🙃 Żyjąc 28 lat z cukrzycą typu 1 nie spodziewałam się, że pojawi się system, który tak ułatwi mi życie 🥰 Wszystko w ramach tego systemu mam refundowane w Belgii w ramach programu "drogie technologie" - za tą możliwość moje dane będą zbierane przez 2 lata by zbadać wpływ DBLG1 na poprawę jakości życia osoby z cukrzycą typu 1. DBLG1 (Diabeloop Generation 1) to system hybrydowej zamkniętej pętli z samouczącym się algorytmem. DBLG1 - algorytm hostowany w dedykowanym urządzeniu - łączy sensor do ciągłego monitorowania glikemii (CGM) i pompę insulinową, aby zautomatyzować decyzje dotyczące podawania insuliny. System nie wymaga kalibracji, ale istnieje taka możliwość. 💙 Urządzenie DBLG1 jest sercem systemu: - Wyświetla wszystkie informacje na temat CGM-u, pompy i pętli (m.in. poziom glukozy, status urządzeń, statystyki) - Służy do wprowadzania danych (posiłek - węglowodan
Istnieje wiele produktów spożywczych, które mogą poprawić nasze trawienie i samopoczucie ;) Na pewno za korzystanie z tych jedzeniowych dobroci, nasz żołądek i jelita będą nam wdzięczne ;)
Kefir, maślanka, jogurt naturalny zawierają dobre bakterie i witaminy. Wspomagają układ trawienny. M.in. Kefir może hamować rozwój niektórych nowotworów, maślanka ma właściwości odkwaszające organizm, a jogurt zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych.
Nasiona i pestki
• siemię lniane
• dynia
• słonecznik
Nasiona siemienia lnianego to bogate źródło błonnika, a pestki dyni i słonecznika są pełne witamin, kwasów tłuszczowych i pierwiastków niezbędnych dla naszego organizmu. Można je dodać do produktów mlecznych lub owoców. Po tego rodzaju dodatkach powinno się wypić co najmniej 2 szklanki wody.
Płatki
• owsiane
• żytnie
• jęczmienne
Regulują przemianę materii, to źródło witamin, minerałów oraz błonnika. Chyba nie muszę przypominać jak o wiele bardziej są zdrowsze od ociekających cukrem chrupek z reklamy ? ;) Sama dobroć !
Kasza
• gryczana
• pęczak
• jaglana
Wszystkie zawierają składniki odżywcze, są bogatym źródłem skrobi, która powoli rozkłada się na glukozę w naszym organizmie.
Twaróg to najlepszy ser - zawiera pełnowartościowe białko. Warto by był pół-tłusty lub tłusty, ponieważ odtłuszczony jest bez wartości. Możemy go jeść na słono, na słodko...jak kto lubi :)
Orzechy (źródło błonnika) wybierzcie takie, które lubicie najbardziej. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, witaminy i minerały. Spowalniają wchłanianie szybkich wymienników.
Surowe warzywa dostarczą dodatkowej energii! Pochrupywanie surowych warzyw wesprze nasze trawienie, a przy tym są one naturalną i przede wszystkim zdrową przekąską między posiłkami !
Chleb razowy najlepiej z mąki żytniej. Bułki zamulają nasze jelita - dlatego warto częściej jeść ciemny chleb dla przetarcia. Zawiera błonnik, który również reguluje procesy trawienne.
Woda do wyboru dowolnie - gazowana czy niegazowana, to nie ma znaczenia - oczywiście bez smakowych wynalazków ;) Nawadnianie organizmu jest bardzo ważne - 1,5 l - 2 l płynów dziennie.
Oto moje przykładowe kombinacje śniadaniowe :) Dobre również na II śniadanie czy przekąskę :)
Smacznego !
Weronika BlueSugarCube