#cukrzyca #kuchniadladiabetyków

Z cukrzycą w kuchni

3/31/2017Weronika BlueSugarCube


Zdrowe odżywanie jest istotną częścią terapii cukrzycowej, tak samo dla osób z typem 2 jak i z typem 1. "Zdrowo" często kojarzy się z nudą w kuchni i wieloma wyrzeczeniami. Jednak dieta osób z cukrzycą zdecydowanie może być urozmaicona, smaczna i satysfakcjonująca. Niedawno miałam okazję zapoznać się z książkami dla diabetyków Wydawnictwa RM - Kuchnia Świata dla diabetyków (europejska i wschodnia) oraz Kuchnia Polska dla diabetyków, które przełamują stereotypy diety cukrzycowej. Autorka książek - Dorota Drozd - jest pielęgniarką diabetologiczną, aktywnym członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND), od 15 lat pracuje z osobami chorymi na cukrzycę.


W książkach znajdziecie przepisy na śniadania, przekąski, zupy, dania główne, przystawki, sałatki, desery i kolacje (Polska - ponad 160 przepisów, Świata - ponad 130 przepisów). W tych książkach można znaleźć nie tylko propozycje codziennych dań, ale także tych bardziej wyszukanych, które zachwycą gości. Zakres potraw jest naprawdę szeroki - od dań mięsnych i rybnych przez wegetariańskie po koktajle i wypieki - a każda z nich ma wyliczone wymienniki węglowodanowe (WW) i białkowo-tłuszczowe (WBT), kalorie na porcję (kcal) i podany indeks glikemiczny (IG). Jedynym minusem jest brak zdjęć do przepisów (w końcu "jemy oczami" ;)). 



Teraz z cukrzycą w kuchni będzie zdecydowanie łatwiej :)



Weronika BlueSugarCube

You Might Also Like

0 komentarze | comments

Napisz do mnie | Write me