Korzystam z systemu DBLG1 w połączeniu z CGM Dexcom G6 i pompą Accu-Chek Insight już prawie 2 miesiące! 🙃 Żyjąc 28 lat z cukrzycą typu 1 nie spodziewałam się, że pojawi się system, który tak ułatwi mi życie 🥰 Wszystko w ramach tego systemu mam refundowane w Belgii w ramach programu "drogie technologie" - za tą możliwość moje dane będą zbierane przez 2 lata by zbadać wpływ DBLG1 na poprawę jakości życia osoby z cukrzycą typu 1. DBLG1 (Diabeloop Generation 1) to system hybrydowej zamkniętej pętli z samouczącym się algorytmem. DBLG1 - algorytm hostowany w dedykowanym urządzeniu - łączy sensor do ciągłego monitorowania glikemii (CGM) i pompę insulinową, aby zautomatyzować decyzje dotyczące podawania insuliny. System nie wymaga kalibracji, ale istnieje taka możliwość. 💙 Urządzenie DBLG1 jest sercem systemu: - Wyświetla wszystkie informacje na temat CGM-u, pompy i pętli (m.in. poziom glukozy, status urządzeń, statystyki) - Służy do wprowadzania danych (posiłek - węglowodan
Zdrowe odżywanie jest istotną częścią terapii cukrzycowej, tak samo dla osób z typem 2 jak i z typem 1. "Zdrowo" często kojarzy się z nudą w kuchni i wieloma wyrzeczeniami. Jednak dieta osób z cukrzycą zdecydowanie może być urozmaicona, smaczna i satysfakcjonująca. Niedawno miałam okazję zapoznać się z książkami dla diabetyków Wydawnictwa RM - Kuchnia Świata dla diabetyków (europejska i wschodnia) oraz Kuchnia Polska dla diabetyków, które przełamują stereotypy diety cukrzycowej. Autorka książek - Dorota Drozd - jest pielęgniarką diabetologiczną, aktywnym członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND), od 15 lat pracuje z osobami chorymi na cukrzycę.
W książkach znajdziecie przepisy na śniadania, przekąski, zupy, dania główne, przystawki, sałatki, desery i kolacje (Polska - ponad 160 przepisów, Świata - ponad 130 przepisów). W tych książkach można znaleźć nie tylko propozycje codziennych dań, ale także tych bardziej wyszukanych, które zachwycą gości. Zakres potraw jest naprawdę szeroki - od dań mięsnych i rybnych przez wegetariańskie po koktajle i wypieki - a każda z nich ma wyliczone wymienniki węglowodanowe (WW) i białkowo-tłuszczowe (WBT), kalorie na porcję (kcal) i podany indeks glikemiczny (IG). Jedynym minusem jest brak zdjęć do przepisów (w końcu "jemy oczami" ;)).
Teraz z cukrzycą w kuchni będzie zdecydowanie łatwiej :)
Weronika BlueSugarCube
W książkach znajdziecie przepisy na śniadania, przekąski, zupy, dania główne, przystawki, sałatki, desery i kolacje (Polska - ponad 160 przepisów, Świata - ponad 130 przepisów). W tych książkach można znaleźć nie tylko propozycje codziennych dań, ale także tych bardziej wyszukanych, które zachwycą gości. Zakres potraw jest naprawdę szeroki - od dań mięsnych i rybnych przez wegetariańskie po koktajle i wypieki - a każda z nich ma wyliczone wymienniki węglowodanowe (WW) i białkowo-tłuszczowe (WBT), kalorie na porcję (kcal) i podany indeks glikemiczny (IG). Jedynym minusem jest brak zdjęć do przepisów (w końcu "jemy oczami" ;)).
Teraz z cukrzycą w kuchni będzie zdecydowanie łatwiej :)
Weronika BlueSugarCube
*Ten wpis nie jest sponsorowany