Korzystam z systemu DBLG1 w połączeniu z CGM Dexcom G6 i pompą Accu-Chek Insight już prawie 2 miesiące! 🙃 Żyjąc 28 lat z cukrzycą typu 1 nie spodziewałam się, że pojawi się system, który tak ułatwi mi życie 🥰 Wszystko w ramach tego systemu mam refundowane w Belgii w ramach programu "drogie technologie" - za tą możliwość moje dane będą zbierane przez 2 lata by zbadać wpływ DBLG1 na poprawę jakości życia osoby z cukrzycą typu 1. DBLG1 (Diabeloop Generation 1) to system hybrydowej zamkniętej pętli z samouczącym się algorytmem. DBLG1 - algorytm hostowany w dedykowanym urządzeniu - łączy sensor do ciągłego monitorowania glikemii (CGM) i pompę insulinową, aby zautomatyzować decyzje dotyczące podawania insuliny. System nie wymaga kalibracji, ale istnieje taka możliwość. 💙 Urządzenie DBLG1 jest sercem systemu: - Wyświetla wszystkie informacje na temat CGM-u, pompy i pętli (m.in. poziom glukozy, status urządzeń, statystyki) - Służy do wprowadzania danych (posiłek - węglowodan
Niedawno miałam okazję po raz drugi uczestniczyć w Food Blogger Fest - najsmaczniejszej konferencji dla blogerów! Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i dzielę się z Wami moimi przepisami na blogu, więc oczywiście koniecznie musiałam wziąć udział w tym evencie :) Udało mi się dostać na dwa warsztaty kulinarne prowadzone przez Wedel i Zott :) Wysłałam moje autorskie przepisy na wytrawne danie z czekoladą oraz pomysłowe danie z mozzarellą :) Prawdopodobnie wkrótce podzielę się nimi z Wami ;)
Na warsztatach Zott główną rolę grała mozzarella! Naszym prowadzącym był Szef Kuchni Paweł Kibart. W tych warsztatach uczestniczyłam z moim Tatą i gotowaliśmy na sąsiadujących stanowiskach :D Przyrządziliśmy buraczki z mozzarella w sosie pomarańczowo-rozmarynowym oraz kaszotto XD czyli kaszę pęczak z pesto i mozzarellą.
Zott ma dużo nowych mlecznych pyszności, które mogłam zabrać z warsztatów do domu :)
Najważniejszym składnikiem na warsztatach Wedel była, jak nie trudno się domyślić, czekolada :D Za to dania z nią były w naprawdę nietypowej odsłonie! :) Prowadzącym w mojej grupie Maestro Czekolady Janusz Profus, który pokazał nam jak się robi pasztet czekoladowy z białą polewą oraz czekoladowe chilli con carne :) Każdy z uczestników warsztatów dostał książkę z przepisami (nawet udało mi się zdobyć autografy) oraz wspomniany pasztet na wynos w sprezentowanych nam uroczych ceramicznych garnuszkach z Bolesławca :) Nie obyło się również bez paczki wedlowskich prezentów.
Fot. Krystian Szczęsny
Food Blogger Fest jak zwykle mnie nie zawiódł; dodatkowo cieszę się, że w tym roku udało mi się dostać na warsztaty i rozwinąć moje kulinarne umiejętności oraz zdobyć nową wiedzę :) Więcej zdjęć z tego wydarzenia znajdziecie na stronie ugotuj.to i na moim Instagramie pod #foodbloggerfest i #FBF7 ;)
Weronika BlueSugarCube