Korzystam z systemu DBLG1 w połączeniu z CGM Dexcom G6 i pompą Accu-Chek Insight już prawie 2 miesiące! 🙃 Żyjąc 28 lat z cukrzycą typu 1 nie spodziewałam się, że pojawi się system, który tak ułatwi mi życie 🥰 Wszystko w ramach tego systemu mam refundowane w Belgii w ramach programu "drogie technologie" - za tą możliwość moje dane będą zbierane przez 2 lata by zbadać wpływ DBLG1 na poprawę jakości życia osoby z cukrzycą typu 1. DBLG1 (Diabeloop Generation 1) to system hybrydowej zamkniętej pętli z samouczącym się algorytmem. DBLG1 - algorytm hostowany w dedykowanym urządzeniu - łączy sensor do ciągłego monitorowania glikemii (CGM) i pompę insulinową, aby zautomatyzować decyzje dotyczące podawania insuliny. System nie wymaga kalibracji, ale istnieje taka możliwość. 💙 Urządzenie DBLG1 jest sercem systemu: - Wyświetla wszystkie informacje na temat CGM-u, pompy i pętli (m.in. poziom glukozy, status urządzeń, statystyki) - Służy do wprowadzania danych (posiłek - węglowodan
Na hasło "cukrzyca" wielu ludziom przychodzi do głowy zakaz słodyczy, ciast, deserów...Jednak osoby chore na cukrzycę nie muszą całkowicie z takich przyjemności rezygnować! Wszystko jest dla ludzi, oczywiście w odpowiednich ilościach i proporcjach :) W przygotowaniu łakoci o niskim indeksie glikemicznym, odpowiedniej ilości WW i kcal, pomoże książka Wydawnictwa RM pod tytułem Ciasta i desery dla diabetyków.
W książce znajdziecie aż 120 przepisów na różnorodne desery zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z przepisów stworzycie placuszki, ciasteczka, ciasta, musy, koktajle, a nawet lody!
Autorką jest doświadczona dietetyczka, Pani Agata Lewandowska, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Jej zainteresowania to sport, zdrowy styl życia oraz wpływ codziennej diety na zdrowie. Jest również autorką książki pod tytułem Polska kuchnia bezglutenowa. Na co dzień pracuje w Poradni Dietetycznej Dietosfera w Warszawie.
Tak jak w innych książkach z serii dla diabetyków - o Kuchni Świata dla diabetyków i Kuchni Polskiej dla diabetyków przeczytacie tutaj - obok każdego przepisu znajdziecie wyliczoną kaloryczność oraz ilość WW i WBT, błonnika i kwasów tłuszczowych. W książce są również tabele miar i wag popularnych produktów, porady kulinarne dla osób z cukrzycą oraz praktyczne wskazówki czym zastąpić cukier. Bardzo mi się podoba, że w Ciastach i deserach dla diabetyków pojawiły się apetyczne fotografie :)
Udanego podwieczorku! :)
Weronika BlueSugarCube
*Ten wpis nie jest sponsorowany