Korzystam z systemu DBLG1 w połączeniu z CGM Dexcom G6 i pompą Accu-Chek Insight już prawie 2 miesiące! 🙃 Żyjąc 28 lat z cukrzycą typu 1 nie spodziewałam się, że pojawi się system, który tak ułatwi mi życie 🥰 Wszystko w ramach tego systemu mam refundowane w Belgii w ramach programu "drogie technologie" - za tą możliwość moje dane będą zbierane przez 2 lata by zbadać wpływ DBLG1 na poprawę jakości życia osoby z cukrzycą typu 1. DBLG1 (Diabeloop Generation 1) to system hybrydowej zamkniętej pętli z samouczącym się algorytmem. DBLG1 - algorytm hostowany w dedykowanym urządzeniu - łączy sensor do ciągłego monitorowania glikemii (CGM) i pompę insulinową, aby zautomatyzować decyzje dotyczące podawania insuliny. System nie wymaga kalibracji, ale istnieje taka możliwość. 💙 Urządzenie DBLG1 jest sercem systemu: - Wyświetla wszystkie informacje na temat CGM-u, pompy i pętli (m.in. poziom glukozy, status urządzeń, statystyki) - Służy do wprowadzania danych (posiłek - węglowodan
Niedawno miałam przyjemność pojechać do Woli Suchożebrskiej by wziąć udział w warsztatach kulinarnych Akademii Smaku Sokołów w urokliwym Dworku Ziemiańskim z 1835 roku. Tematem spotkania była oczywiście cukrzyca. Warsztaty dają możliwość poszerzenia swojej wiedzy oraz poznania innych blogerów, dziennikarzy...i wymiany doświadczeń! Spotkałam nowe, bardzo fajne osoby z blogów Smaczna Pyza oraz Ugotowane Pozamiatane i znajomą z bloga Dietolog :)
Spotkanie rozpoczęło się od wykładu poprowadzonego przez dietetyczkę - niestety w trakcie którego usłyszałam błędne informacje dotyczące cukrzycy i nie wszystkie elementy prezentacji były zgodne z aktualnymi wytycznymi (np. piramida żywienia była przedstawiona w starszej wersji, mimo że od jakiegoś czasu jest nowa).
Następnie posłuchaliśmy kilku słów o wysiłku fizycznym w cukrzycy od trenera personalnego. W przypadku tego wykładu również nie wszystkie przekazane informacje były zgodne z rzeczywistością - przykro mi, że to kolejny raz kiedy na warsztatach (poprzednim razem na innych) związanych z cukrzycą spotykam się z pomyłkami dot. aktywności dla diabetyków. Później na terenie ogrodu dworku każdy mógł spróbować swoich sił w Nordic Walking. Dowiedzieliśmy się jak poprawnie chodzić z kijami - okazało się, że to wcale nie jest takie proste! Jak widzicie m.in. ja testowałam ;)
Najciekawszą i najbardziej profesjonalnie poprowadzoną częścią spotkania były warsztaty kulinarne. Usłyszeliśmy wiele interesujących i przydatnych informacji od sympatycznego szefa kuchni :) Wspólnie przygotowaliśmy pysznego tatara z ligawy oraz strogonowa z polędwicy wołowej. Mówi się, że gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść - nas było zdecydowanie więcej, a wszystko wyszło idealnie- zobaczcie efekty! :)
Minusem było podanie białego pieczywa do tatara i kanapeczek oraz białego ryżu do strogonowa, mimo że wcześniej mówiono o razowym pieczywie, kaszach i brązowym ryżu, które oczywiście zdecydowanie są lepszym i zdrowszym elementem posiłku dla diabetyka jak również dla osób, które nie chorują na cukrzycę.
Cieszę się, że mogłam wziąć udział w warsztatach i liczę na to, że istotne zagadnienia zostaną doszlifowane, bo atmosfera była bardzo sympatyczna i warto rozwijać tego typu działania :)
Więcej zdjęć znajdziecie na moim Instagramie
Weronika BlueSugarCube