#akademiasmakusokołów #cukrzyca

Warsztaty Kulinarne w Akademii Smaku Sokołów

4/13/2016Weronika BlueSugarCube



Niedawno miałam przyjemność pojechać do Woli Suchożebrskiej by wziąć udział w warsztatach kulinarnych Akademii Smaku Sokołów w urokliwym Dworku Ziemiańskim z 1835 roku. Tematem spotkania była oczywiście cukrzyca. Warsztaty dają możliwość poszerzenia swojej wiedzy oraz poznania innych blogerów, dziennikarzy...i wymiany doświadczeń! Spotkałam nowe, bardzo fajne osoby z blogów Smaczna Pyza oraz Ugotowane Pozamiatane i znajomą z bloga Dietolog :)



Spotkanie rozpoczęło się od wykładu poprowadzonego przez dietetyczkę - niestety w trakcie którego usłyszałam błędne informacje dotyczące cukrzycy i nie wszystkie elementy prezentacji były zgodne z aktualnymi wytycznymi (np. piramida żywienia była przedstawiona w starszej wersji, mimo że od jakiegoś czasu jest nowa).

Następnie posłuchaliśmy kilku słów o wysiłku fizycznym w cukrzycy od trenera personalnego. W przypadku tego wykładu również nie wszystkie przekazane informacje były zgodne z rzeczywistością - przykro mi, że to kolejny raz kiedy na warsztatach (poprzednim razem na innych) związanych z cukrzycą spotykam się z pomyłkami dot. aktywności dla diabetyków. Później na terenie ogrodu dworku każdy mógł spróbować swoich sił w Nordic Walking. Dowiedzieliśmy się jak poprawnie chodzić z kijami - okazało się, że to wcale nie jest takie proste! Jak widzicie m.in. ja testowałam ;)


Najciekawszą i najbardziej profesjonalnie poprowadzoną częścią spotkania były warsztaty kulinarne. Usłyszeliśmy wiele interesujących i przydatnych informacji od sympatycznego szefa kuchni :) Wspólnie przygotowaliśmy pysznego tatara z ligawy oraz strogonowa z polędwicy wołowej. Mówi się, że gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść - nas było zdecydowanie więcej, a wszystko wyszło idealnie- zobaczcie efekty! :)


Minusem było podanie białego pieczywa do tatara i kanapeczek oraz białego ryżu do strogonowa, mimo że wcześniej mówiono o razowym pieczywie, kaszach i brązowym ryżu, które oczywiście zdecydowanie są lepszym i zdrowszym elementem posiłku dla diabetyka jak również dla osób, które nie chorują na cukrzycę.

Cieszę się, że mogłam wziąć udział w warsztatach i liczę na to, że istotne zagadnienia zostaną doszlifowane, bo atmosfera była bardzo sympatyczna i warto rozwijać tego typu działania :)



Więcej zdjęć znajdziecie na moim Instagramie

 Weronika BlueSugarCube

You Might Also Like

0 komentarze | comments

Napisz do mnie | Write me