#menudladiabetyka #diabetyk #cukrzyk #cukrzyca #przepisydladiabetyków #bluesugarcube #blogocukrzycy #cukrzycablog

Akcja kulinarna "Menu dla diabetyka"

11/09/2015Weronika

 

Jak wiecie jestem partnerem akcji "Menu dla diabetyka" organizowanej przez Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą. W tym roku Koalicja ogłosiła listopad "Miesiącem Menu dla diabetyka". W ramach akcji wybrane restauracje i kawiarnie w Polsce wprowadzą do swojego menu dania dedykowane diabetykom - będą oznaczone logiem akcji. Ich listę znajdziecie na stronie akcji.



W ramach obchodów Światowego Dnia Walki z Cukrzycą zostanie wydana jedyna w swoim rodzaju książka kulinarna dla diabetyków, do której przepisy komponowali szefowie kuchni oraz blogerzy kulinarni. Książka będzie dostępna również w wersji elektronicznej na stronie menudiabetyka.pl. Została także opracowana bezpłatna aplikacja mobilna (android) z kalkulatorem wymienników, która zawiera również przepisy oraz porady dietetyczne i diabetologiczne.



Dla wszystkich chętnych dostępna jest również Poradnia Menu dla diabetyka.



Możemy przygotowywać nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe dania, dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisów ze strony akcji, gdzie również znajdziecie przydatne informacje dotyczące cukrzycy.


Lubicie zdrowo jeść i zdrowo gotować ?
Zachęcam Was do podjęcia wyzwania Menu dla diabetyka!


Dieta cukrzycowa to nic innego jak zdrowie, zbilansowane i lekkie posiłki. W listopadzie, miesiącu w którym na całym świecie obchodzony jest Dzień Walki z Cukrzycą, zachęcam Was do gotowania i jedzenia zgodnie z dietą cukrzycową ! Podejmiecie wyzwanie ?


Poniżej znajdziecie wskazówki, których należy przestrzegać:

Składniki

Im niższy indeks glikemiczny, tym lepiej. Wszystkie zalecane, dozwolone i niedozwolone produkty znajdziecie na stronie Menu dla diabetyka w pierwszej tabeli.

Sposób przyrządzenia

Zalecane jest gotowane, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub pergaminie duszenie, grillowanie, gotowanie warzyw, kasz, ryżu i makaronu "al dente".
Przeciwwskazane jest smażenie w głębokim tłuszczu, panierowanie, pieczenie w cieście francuskim, rozgotowywanie potraw, dodawanie tłustej śmietany, masła, smalc, boczku.

Najprościej rzecz ujmując - ma być lekko, zdrowo i pysznie !


Gotujcie smacznie i zdrowo :)

Weronika BlueSugarCube

You Might Also Like

0 komentarze | comments

Napisz do mnie